Voorspellend onderzoek: één van de pijlers van Industry 4.0

In onze vorige blog vertelde Bjorn de Quaasteniet, technical consultant en developer bij Point 42, over Industry 4.0; het tijdperk waarin computers en automatisering op een nieuwe manier samenkomen en waarbij robots op afstand zijn verbonden met computers die zijn uitgerust met machine-learning-algoritmen. Big data, machine learning, kunstmatige intelligentie en natuurlijk het Internet of Things; dat is waar het om draait in Industry 4.0. Eén van de pijlers van Industry 4.0 is voorspellend onderhoud. Niet te verwarren met preventief onderhoud.

Predictive maintenance ofwel voorspellend onderhoud

Preventief onderhoud kost veel tijd, geld en menskracht. Denk daarbij aan onderdelen die worden vervangen terwijl dat eigenlijk nog niet nodig is. Bij voorspellend onderhoud daarentegen kun je op basis van data precies voorspellen wanneer er bepaald onderhoud nodig is aan welk onderdeel van je machine. Bij voorspellend onderhoud worden sensoren uitgelezen. Zo worden per dag, per machine gigabytes aan data verzameld. Deze data gaan allemaal naar de Cloud en worden door data scientists gemodelleerd. Dat is pas wat je noemt Big Data en dat wordt alleen maar meer en meer, zo voorspelt ook Microsoft.

In die enorme hoeveelheid data probeer je patronen te ontdekken, zodat je kunt gaan voorspellen wanneer bepaalde onderdelen in machines gaan falen. Dan kun je het oplossen voor de machine stukloopt en daardoor kun je dus meer produceren, goedkoper produceren of duurzamer produceren.

Rolls Royce en Microsoft

Zo gebruikt Rolls Royce verschillende Microsoft IoT-tools om de duizenden sensoren die in elke vliegtuigmotor zitten uit te lezen. Op een langeafstandsvlucht produceren die terabytes aan data. Door die data te verzamelen, te koppelen aan informatie als routegegevens, weer en brandstofverbruik, en daarna te interpreteren vertonen hun motoren minder defecten én is het brandstofverbruik met 1% teruggebracht. Dat klinkt misschien weinig, maar als je bedenkt dat er 13.000 vliegtuigmotoren van Rolls Royce in gebruik zijn, begrijp je dat dit over miljoenen gaat.

Nieuwsgierig?

In vliegtuigmotoren doen we niet. Maar ook wij verdiepen ons in Industry 4.0 en alles wat daarbij komt kijken. Benieuwd wat wij op dit vlak voor je kunnen betekenen? Wil je meer weten over ons team en onze diensten en heb je behoefte aan een vrijblijvend gesprek onder het genot van een kop koffie? Dat kan natuurlijk altijd! Je kunt ons bereiken via 088-4204200 of info@point42.nl.

.
.

Point 42: samen op zoek naar het antwoord op de Cloud, software en alles daaromheen

In het legendarische boek ‘The Hitchhiker's Guide to the Galaxy’ wordt gezocht naar het antwoord op de ultieme vraag over het leven, het universum, en alles. Er wordt een supercomputer gebouwd die na 7,5 miljoen jaar met het antwoord komt: 42. Bij Point 42 pretenderen we niet het antwoord op de ultieme vraag over het... Read more »

Edge Computing; logica weer dichtbij de machine

In onze vorige twee blogs heeft Bjorn de Quaasteniet, technical consultant en developer bij Point 42, het gehad over Industry 4.0 in het algemeen en predictive maintenance in het bijzonder. In deze laatste blog in deze serie vertelt hij over Edge Computing, waarbij je de logica niet in de Cloud maar dichtbij de machine uitvoert.... Read more »

Voorspellend onderzoek: één van de pijlers van Industry 4.0

In onze vorige blog vertelde Bjorn de Quaasteniet, technical consultant en developer bij Point 42, over Industry 4.0; het tijdperk waarin computers en automatisering op een nieuwe manier samenkomen en waarbij robots op afstand zijn verbonden met computers die zijn uitgerust met machine-learning-algoritmen. Big data, machine learning, kunstmatige intelligentie en natuurlijk het Internet of Things;... Read more »

Contact

088-4204200

Overschieseweg 34C

3044 EE Rotterdam

Nieuwsbrief

E-mailadres


Social

LinkedIn bedrijfspaginasite-twtrsite-fbsite-gplus

Skip to toolbar