Voorspellend onderzoek: één van de pijlers van Industry 4.0

In onze vorige blog vertelde Bjorn de Quaasteniet, technical consultant en developer bij Point 42, over Industry 4.0; het tijdperk waarin computers en automatisering op een nieuwe manier samenkomen en waarbij robots op afstand zijn verbonden met computers die zijn uitgerust met machine-learning-algoritmen. Big data, machine learning, kunstmatige intelligentie en natuurlijk het Internet of Things; dat is waar het om draait in Industry 4.0. Eén van de pijlers van Industry 4.0 is voorspellend onderhoud. Niet te verwarren met preventief onderhoud.

Predictive maintenance ofwel voorspellend onderhoud

Preventief onderhoud kost veel tijd, geld en menskracht. Denk daarbij aan onderdelen die worden vervangen terwijl dat eigenlijk nog niet nodig is. Bij voorspellend onderhoud daarentegen kun je op basis van data precies voorspellen wanneer er bepaald onderhoud nodig is aan welk onderdeel van je machine. Bij voorspellend onderhoud worden sensoren uitgelezen. Zo worden per dag, per machine gigabytes aan data verzameld. Deze data gaan allemaal naar de Cloud en worden door data scientists gemodelleerd. Dat is pas wat je noemt Big Data en dat wordt alleen maar meer en meer, zo voorspelt ook Microsoft.

In die enorme hoeveelheid data probeer je patronen te ontdekken, zodat je kunt gaan voorspellen wanneer bepaalde onderdelen in machines gaan falen. Dan kun je het oplossen voor de machine stukloopt en daardoor kun je dus meer produceren, goedkoper produceren of duurzamer produceren.

Rolls Royce en Microsoft

Zo gebruikt Rolls Royce verschillende Microsoft IoT-tools om de duizenden sensoren die in elke vliegtuigmotor zitten uit te lezen. Op een langeafstandsvlucht produceren die terabytes aan data. Door die data te verzamelen, te koppelen aan informatie als routegegevens, weer en brandstofverbruik, en daarna te interpreteren vertonen hun motoren minder defecten én is het brandstofverbruik met 1% teruggebracht. Dat klinkt misschien weinig, maar als je bedenkt dat er 13.000 vliegtuigmotoren van Rolls Royce in gebruik zijn, begrijp je dat dit over miljoenen gaat.

Nieuwsgierig?

In vliegtuigmotoren doen we niet. Maar ook wij verdiepen ons in Industry 4.0 en alles wat daarbij komt kijken. Benieuwd wat wij op dit vlak voor je kunnen betekenen? Wil je meer weten over ons team en onze diensten en heb je behoefte aan een vrijblijvend gesprek onder het genot van een kop koffie? Dat kan natuurlijk altijd! Je kunt ons bereiken via 088-4204200 of info@point42.nl.

.
.

Op zoek naar een échte gamechanger? Combineer het Internet of Things met AI

We blogden al eerder over hoe het Internet of Things (IoT) de industrie zal gaan veranderen de komende jaren. Een internet dat aan elkaar hangt van apparaten die kunnen communiceren met elkaar en met mensen. Maar het IoT wordt pas echt een gamechanger als je het combineert met kunstmatige intelligentie. IoT voor smart homes, smart... Read more »

Internet of Things als key-technologie in de digitale transformatie

Van 16 tot en met 18 oktober vond in Barcelona het IoT Solutions World Congress 2018 plaats. Met 16.250 bezoekers, 341 exposanten, sponsors en partners en 316 sprekers van topniveau, kun je dit congres gerust een van de grootste IoT-gerelateerde congressen ter wereld noemen. Dit is waar het Internet of Things en de industrie elkaar... Read more »

Point 42: samen op zoek naar het antwoord op de Cloud, software en alles daaromheen

In het legendarische boek ‘The Hitchhiker's Guide to the Galaxy’ wordt gezocht naar het antwoord op de ultieme vraag over het leven, het universum, en alles. Er wordt een supercomputer gebouwd die na 7,5 miljoen jaar met het antwoord komt: 42. Bij Point 42 pretenderen we niet het antwoord op de ultieme vraag over het... Read more »

Contact

088-4204200

Overschieseweg 34C

3044 EE Rotterdam

Nieuwsbrief

E-mailadres


Social

LinkedIn bedrijfspaginasite-twtrsite-fbsite-gplus

Skip to toolbar