Veiligheid voor alles. Ook in de kas!

point42-Veiligheid-voor-alles-Ook-in-de-kas

In onze vorige blog hebben we een inkijkje gegeven in hoe wij data ‘lezen’ van onze eigen kantoormoeskas. Maar hoe zorg je dat die data veilig blijft? Bjorn de Quaasteniet, technical consultant en developer bij Point 42, vertelt wat de risico’s – en de oplossingen – zouden kunnen zijn.

Een uitdaging qua beveiliging

Op het eerste gezicht lijkt er niet zoveel te bewaken aan een plant, of zelfs niet aan een kas. Maar de realiteit is anders. De data die je haalt uit een plant worden verzameld door een klein apparaatje, die stuurt de data door naar een groter apparaat, vervolgens gaan die data door naar de Cloud, daar worden ze verwerkt en uiteindelijk – met behulp van verschillende Microsoft-diensten – worden die data weer op een dashboard tevoorschijn getoverd. Genoeg punten dus waarop ingebroken kan worden en best een uitdaging qua beveiliging. Maar wij houden wel van een uitdaging en hebben de risico’s – en de oplossingen – eens goed tegen het licht gehouden.

Het onderscheppen van data

Een plant zal er waarschijnlijk weinig acht op slaan wat er met haar persoonsgegevens gebeurt, maar een tuinder daarentegen zal niet heel blij zijn als de data over het groeiproces van zijn planten bij een concurrent terecht komen. Daar moet zuinig mee omgegaan worden. Dit kun je ondervangen door alle data op alle apparaten te versleutelen en versleuteld te versturen naar het volgende apparaat en uiteindelijk over een beveiligde verbinding naar de Microsoft Cloud over te brengen.

Het ‘kapen’ van een device

Ondanks al dat versleutelen kunnen IoT-apparaten worden ‘gekaapt’ en ingezet voor kwaadaardige doeleinden. Maar ook dat is weer op te lossen: door elke apparaat een unieke identiteit te geven, met eigen inloggegevens. En als een apparaat zich dan toch ‘verdacht’ gedraagt – bijvoorbeeld door onverwachte data te laten zien – dan kan die van afstand uitgeschakeld worden.

Het verzenden van nepdata

Uiteindelijk kun je – in een wereld waarin allerlei zaken automatisch aangestuurd kunnen worden – ook nog geconfronteerd worden met nepdata. Zo zouden bijvoorbeeld onechte lage vochtwaarden verzonden kunnen worden, waardoor sproei-installaties worden geactiveerd. Dan moet je zorgen dat elk bericht kan worden herleid tot een specifiek apparaat, zodat je zeker weet dat de data echt is. Voor het authentiseren van apparaten kun je gebruikmaken van de IoT Hub identiteitenregister.

Data veilig in de Cloud… en weer uit de Cloud

En dan zitten die data eindeijk in de Cloud. Een onafhankelijk advies- en overlegorgaan van Europese privacytoezichthouders – ook wel de privacywaakhonden van de EU genoemd – hebben de clouddiensten van Microsoft het stempel ‘veilig’ gegeven. Dat is alvast een hele zorg minder. Maar die data moeten ook weer – veilig – uít de Cloud naar de juiste gebruiker. Daar zorgt Azure Active Directory B2C – de Microsoft identiteitsservice – voor.

Niet alleen ónze vingers jeuken

Van plant naar dashboard: een weg waar met mogelijk allerlei hobbels en beren. Wij worden blij van dit soort uitdagingen. En daarin staan we blijkbaar niet alleen. Microsoft heeft onlangs aangekondigd 5 miljard dollar te gaan investeren in IoT-technologie. Een groot deel daarvan gaat naar beveiliging. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en zullen waardevolle informatie natuurlijk delen in onze blogs.

Ook nieuwsgierig?

Wil je meer weten over ons team en onze diensten, heb je behoefte aan een vrijblijvend gesprek onder het genot van een kop koffie? Dat kan natuurlijk altijd! Je kunt ons bereiken via de contactpagina.

.
.

Point 42: samen op zoek naar het antwoord op de Cloud, software en alles daaromheen

In het legendarische boek ‘The Hitchhiker's Guide to the Galaxy’ wordt gezocht naar het antwoord op de ultieme vraag over het leven, het universum, en alles. Er wordt een supercomputer gebouwd die na 7,5 miljoen jaar met het antwoord komt: 42. Bij Point 42 pretenderen we niet het antwoord op de ultieme vraag over het... Read more »

Edge Computing; logica weer dichtbij de machine

In onze vorige twee blogs heeft Bjorn de Quaasteniet, technical consultant en developer bij Point 42, het gehad over Industry 4.0 in het algemeen en predictive maintenance in het bijzonder. In deze laatste blog in deze serie vertelt hij over Edge Computing, waarbij je de logica niet in de Cloud maar dichtbij de machine uitvoert.... Read more »

Voorspellend onderzoek: één van de pijlers van Industry 4.0

In onze vorige blog vertelde Bjorn de Quaasteniet, technical consultant en developer bij Point 42, over Industry 4.0; het tijdperk waarin computers en automatisering op een nieuwe manier samenkomen en waarbij robots op afstand zijn verbonden met computers die zijn uitgerust met machine-learning-algoritmen. Big data, machine learning, kunstmatige intelligentie en natuurlijk het Internet of Things;... Read more »

Contact

088-4204200

Overschieseweg 34C

3044 EE Rotterdam

Nieuwsbrief

E-mailadres


Social

LinkedIn bedrijfspaginasite-twtrsite-fbsite-gplus

Skip to toolbar