Veiligheid voor alles. Ook in de kas!

point42-Veiligheid-voor-alles-Ook-in-de-kas

In onze vorige blog hebben we een inkijkje gegeven in hoe wij data ‘lezen’ van onze eigen kantoormoeskas. Maar hoe zorg je dat die data veilig blijft? Bjorn de Quaasteniet, technical consultant en developer bij Point 42, vertelt wat de risico’s – en de oplossingen – zouden kunnen zijn.

Een uitdaging qua beveiliging

Op het eerste gezicht lijkt er niet zoveel te bewaken aan een plant, of zelfs niet aan een kas. Maar de realiteit is anders. De data die je haalt uit een plant worden verzameld door een klein apparaatje, die stuurt de data door naar een groter apparaat, vervolgens gaan die data door naar de Cloud, daar worden ze verwerkt en uiteindelijk – met behulp van verschillende Microsoft-diensten – worden die data weer op een dashboard tevoorschijn getoverd. Genoeg punten dus waarop ingebroken kan worden en best een uitdaging qua beveiliging. Maar wij houden wel van een uitdaging en hebben de risico’s – en de oplossingen – eens goed tegen het licht gehouden.

Het onderscheppen van data

Een plant zal er waarschijnlijk weinig acht op slaan wat er met haar persoonsgegevens gebeurt, maar een tuinder daarentegen zal niet heel blij zijn als de data over het groeiproces van zijn planten bij een concurrent terecht komen. Daar moet zuinig mee omgegaan worden. Dit kun je ondervangen door alle data op alle apparaten te versleutelen en versleuteld te versturen naar het volgende apparaat en uiteindelijk over een beveiligde verbinding naar de Microsoft Cloud over te brengen.

Het ‘kapen’ van een device

Ondanks al dat versleutelen kunnen IoT-apparaten worden ‘gekaapt’ en ingezet voor kwaadaardige doeleinden. Maar ook dat is weer op te lossen: door elke apparaat een unieke identiteit te geven, met eigen inloggegevens. En als een apparaat zich dan toch ‘verdacht’ gedraagt – bijvoorbeeld door onverwachte data te laten zien – dan kan die van afstand uitgeschakeld worden.

Het verzenden van nepdata

Uiteindelijk kun je – in een wereld waarin allerlei zaken automatisch aangestuurd kunnen worden – ook nog geconfronteerd worden met nepdata. Zo zouden bijvoorbeeld onechte lage vochtwaarden verzonden kunnen worden, waardoor sproei-installaties worden geactiveerd. Dan moet je zorgen dat elk bericht kan worden herleid tot een specifiek apparaat, zodat je zeker weet dat de data echt is. Voor het authentiseren van apparaten kun je gebruikmaken van de IoT Hub identiteitenregister.

Data veilig in de Cloud… en weer uit de Cloud

En dan zitten die data eindeijk in de Cloud. Een onafhankelijk advies- en overlegorgaan van Europese privacytoezichthouders – ook wel de privacywaakhonden van de EU genoemd – hebben de clouddiensten van Microsoft het stempel ‘veilig’ gegeven. Dat is alvast een hele zorg minder. Maar die data moeten ook weer – veilig – uít de Cloud naar de juiste gebruiker. Daar zorgt Azure Active Directory B2C – de Microsoft identiteitsservice – voor.

Niet alleen ónze vingers jeuken

Van plant naar dashboard: een weg waar met mogelijk allerlei hobbels en beren. Wij worden blij van dit soort uitdagingen. En daarin staan we blijkbaar niet alleen. Microsoft heeft onlangs aangekondigd 5 miljard dollar te gaan investeren in IoT-technologie. Een groot deel daarvan gaat naar beveiliging. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en zullen waardevolle informatie natuurlijk delen in onze blogs.

Ook nieuwsgierig?

Wil je meer weten over ons team en onze diensten, heb je behoefte aan een vrijblijvend gesprek onder het genot van een kop koffie? Dat kan natuurlijk altijd! Je kunt ons bereiken via de contactpagina.

.
.

Een terugblik op een mooi jaar

Nog even en we sluiten weer een jaar af. Een mooi moment om eens terug te blikken op wat we 2018 ons heeft gebracht. Hackathon We begonnen het jaar met onze eerste Hackathon. In februari namen een aantal teams namen het tegen elkaar op in een gevecht om de geheimen van een kamerplant bloot te... Read more »

Op zoek naar een échte gamechanger? Combineer het Internet of Things met AI

We blogden al eerder over hoe het Internet of Things (IoT) de industrie zal gaan veranderen de komende jaren. Een internet dat aan elkaar hangt van apparaten die kunnen communiceren met elkaar en met mensen. Maar het IoT wordt pas echt een gamechanger als je het combineert met kunstmatige intelligentie. IoT voor smart homes, smart... Read more »

Internet of Things als key-technologie in de digitale transformatie

Van 16 tot en met 18 oktober vond in Barcelona het IoT Solutions World Congress 2018 plaats. Met 16.250 bezoekers, 341 exposanten, sponsors en partners en 316 sprekers van topniveau, kun je dit congres gerust een van de grootste IoT-gerelateerde congressen ter wereld noemen. Dit is waar het Internet of Things en de industrie elkaar... Read more »

Contact

088-4204200

Overschieseweg 34C

3044 EE Rotterdam

Nieuwsbrief

E-mailadres


Social

LinkedIn bedrijfspaginasite-twtrsite-fbsite-gplus

Skip to toolbar