Van nullen en énen naar een sterk gewas, heel gewoon toch?

Point42-Van-nullen-en-enen-naar-een-sterk-gewas_2

Monitoren van kassen in de tuinbouw is niet nieuw. Maar met de nieuwe technologieën in de IT kunnen we wel steeds beter monitoren waardoor we tot een nóg hogere kwaliteit van de gewassen kunnen komen. Wij geloven dat we steeds meer op data kunnen – en zullen – gaan sturen, waardoor een kweker een nóg hoger percentage topkwaliteit uit zijn gewas kan halen dan hij nu al doet. Met onze Hackathon zetten we de eerste voorzichtige stap in tuinbouwland. Inmiddels heeft de kamerplant geen geheimen meer voor ons en zijn we overgegaan tot het ‘lezen’ van onze eigen plantenmuur. Hoe we dat aanpakken? Bjorn de Quaasteniet, technical consultant en developer bij Point 42, vertelt.

Een inkijkje in het Internet-of-Things

Een hele tuinbouwkas past niet in ons kantoor, maar onze eigen groene kantoormuur, bij ons beter bekend als de moeskas, doet prima dienst om te experimenteren. Het systeem waarmee wij onze moeskas kunnen monitoren is volledig gebaseerd op Microsoft-technologie, en dan met name de Internet-of-Things-oplossingen (IoT) van Microsoft. Om heel precies uit te leggen hoe we dit doen, is best lastig en zou door niet-techneuten slaapverwekkend genoemd kunnen worden. Maar daar hebben wij een oplossing voor bedacht! Op 5 april organiseerden wij op ons kantoor een kennisavond. Dit doen we elke maand voor collega’s, maar deze keer hebben we besloten de avond publiek te maken. Tijdens deze interactieve tech-sessie hebben we een inkijkje gegeven in het Internet-of-Things-platform van Microsoft. Niet alleen door te vertellen, maar door ter plaatse een end-to-end IoT-oplossing te bouwen waarbij we het hele proces van data verzamelen, verwerken en visualiseren hebben doorlopen.

Onze moeskas in de Cloud

Allereerst hebben we onze moeskas voorzien van een sensor die iets meet. Dat hebben we vervolgens de Microsoft-Cloud ingestuurd en met behulp van verschillende Microsoft-diensten hebben we die data op een dashboard tevoorschijn getoverd. Dat gaat natuurlijk niet helemaal vanzelf.

Van data naar visueel dashboard

De sensor in onze plantenmuur wordt uitgelezen door Microsoft Azure IoT Edge. Dit is een software-development-framework dat Microsoft heeft uitgebracht voor het bouwen van devices die bijvoorbeeld data verzamelen of machines aansturen. Dat is iets wat lokaal wordt uitgevoerd. De data van die lokale sensor wordt vervolgens opgestuurd naar de Azure IoT Hub, de ingang voor de data in de Cloud. Vanuit die IoT Hub worden al die data die wij versturen verwerkt door Azure Stream Analytics; een Microsoft-dienst waarmee je enorme hoeveelheden data van IoT-apparaten en -toepassingen real-time kunt analyseren. Uiteindelijk geven we de data door aan een Power BI streaming dataset, die we vervolgens gebruiken om een live dashboard te maken in Microsoft Power BI.

Een leuke manier om kennis over te dragen

Voor ons moeskasproject maken we uiteindelijk gebruik van nog veel meer functionaliteiten en diensten uit de Microsoft-familie, dat is teveel om ‘even’ uit te leggen. Deze eerste demo met onze moeskas was een mooie manier om op een versimpelde maar toegankelijke manier te laten zien wat er in korte tijd al mogelijk is, en hoe je in een uurtje iets in elkaar kunt zetten dat bijvoorbeeld de luchtvochtigheid of temperatuur in je kantoor monitort. Voor ons – noem ons gerust Microsoft-fanaten – een leuke manier om kennis over te dragen en onze expertise met de Microsoft-diensten te laten zien. Hopelijk hebben we ons enthousiasme op de bezoekers over kunnen dragen.

Zelf enthousiast geworden?

Wil je meer weten over ons team en onze diensten, heb je behoefte aan een vrijblijvend gesprek onder het genot van een kop koffie? Dat kan natuurlijk altijd! Je kunt ons bereiken via de contactpagina.

.
.

Industry 4.0, waar staan we?

The Internet of Things; een internet dat aan elkaar hangt van apparaten die kunnen communiceren met elkaar en met mensen. We horen er volop over maar vaak blijven de voorbeelden een beetje hangen op het niveau van zonnepanelen, koffiezetapparaten of broodroosters die je een app sturen als je toast klaar is (voor het geval je... Read more »

Een duik in de wereld van kunstmatige intelligentie

  In een eerdere blog vertelde onze stagiair Orlando Dors hoe hij voor zijn stageopdracht aan een preventief bewakingssysteem werkt met behulp van kunstmatige intelligentie en machine learning. Onlangs woonden hij en Bryan van Rijn een Partner Training Workshop bij van Microsoft. Het onderwerp? Kunstmatige intelligentie en machine learning. Complexe stof duidelijk vertaald Eind mei... Read more »

Morgen gaat de AVG van kracht; hoe staan we ervoor?

  Morgen is het zover, de nieuwe privacywetgeving gaat van kracht. Deze ‘Algemene verordening gegevensbescherming’ (AVG) ofwel de ‘General Data Protection Regulation’ (GDPR) heeft heel wat mensen uit hun slaap gehouden. Ulrike Egging, Operations Manager, en Kim van der Meer, Corporate Recruiter, hebben zich er de afgelopen tijd voor ingespannen om Point 42 klaar te... Read more »

Contact

088-4204200

Overschieseweg 34C

3044 EE Rotterdam

Nieuwsbrief

E-mailadres


Social

LinkedIn bedrijfspaginasite-twtrsite-fbsite-gplus

Skip to toolbar