Op zoek naar een échte gamechanger? Combineer het Internet of Things met AI

We blogden al eerder over hoe het Internet of Things (IoT) de industrie zal gaan veranderen de komende jaren. Een internet dat aan elkaar hangt van apparaten die kunnen communiceren met elkaar en met mensen. Maar het IoT wordt pas echt een gamechanger als je het combineert met kunstmatige intelligentie.

IoT voor smart homes, smart cities, smart farming én smart industry

We spreken van IoT als we apparaten, voertuigen, apparatuur, infrastructuur en machines verbinden met software, sensoren, actuatoren en elektronische systemen om gegevens uit te wisselen. Bij IoT-technologie denken we al snel aan smart homes ofwel domotica, maar er zijn meer toepassingen van deze technologie. Volgens dit artikel op medium.com kan het worden gebruikt om de hele industrie te automatiseren. Denk daarbij aan productie, infrastructuur, milieumonitoring, gezondheidszorg, energiebeheer, landbouw, enzovoort.

Indrukwekkende getallen

Een paar interessante feiten uit de Vodafone IoT Barometer 2017/2018:
• 74% van de respondenten is het eens met de stelling dat digitale transformatie niet mogelijk is zonder IoT.
• 84% van de bedrijven – groot en klein – gebruikt IoT.
• 95% van de adopters behalen tastbare voordelen door IoT in hun organisaties in te zetten.
• 53% van de adopters rapporteert een significante toename in de ROI van IoT in 2017.
• 67% is van mening dat IoT-projecten van cruciaal belang zijn voor hun bedrijf.

IoT-technologie en kunstmatige intelligentie versterken elkaar

Nog een interessant feitje: 82% van de adopters is het ermee eens dat IoT geen op zichzelf staande technologie kan zijn. Het wordt pas echt van waarde als je het combineert met kunstmatige intelligentie. In 2020 worden elke seconde voor elke persoon op deze aarde zo’n 1,7 Mb aan gegevens gegenereerd. Maar liefst 99,5% van die gegevens wordt niet geëvalueerd. Dit is waar kunstmatige intelligentie om de hoek komt kijken: het maakt het mogelijk enorme hoeveelheden gegevens razendsnel te analyseren en zo zinvolle resultaten te genereren. Op die manier kunnen we de prestaties van IoT naar een hoger niveau tillen, lezen we ook in dit artikel.

Kunstmatige intelligentie of machine learning?

Kunstmatige intelligentie is het simuleren van menselijke intelligentie door computersystemen. Door de IoT-sensoren te koppelen aan kunstmatige intelligentie kunnen die gigantische hoeveelheden data gestructureerd en geëvalueerd worden. IoT-technologie verzamelt de gegevens, kunstmatige intelligentie zet de gegevens om intelligentie. Klinkt als een andere wereld? Dat valt wel mee. Coolblue, Zalando en Spotify gebruiken het om je nieuwe artikelen aan te bevelen. En hoewel we in Nederland nog niet massaal aan de zelfrijdende auto willen, zal dit toch echt niet lang meer op zich laten wachten. En ook Rolls Royce gebruikt IoT-tools om de duizenden sensoren die in elke vliegtuigmotor zitten uit te lezen waardoor er minder defecten zijn en het brandstofverbruik wordt teruggebracht. De vraag is niet óf maar hoe IoT-technologie en kunstmatige intelligentie van invloed gaan zijn op jouw branche.

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe jouw bedrijf IoT-technologie en kunstmatige intelligentie kan koppelen om zo meer te bereiken? Of wil je meer weten over ons team en onze diensten en heb je behoefte aan een vrijblijvend gesprek onder het genot van een kop koffie? Dat kan natuurlijk altijd! Je kunt ons bereiken via de contactpagina.

.
.

Op zoek naar een échte gamechanger? Combineer het Internet of Things met AI

We blogden al eerder over hoe het Internet of Things (IoT) de industrie zal gaan veranderen de komende jaren. Een internet dat aan elkaar hangt van apparaten die kunnen communiceren met elkaar en met mensen. Maar het IoT wordt pas echt een gamechanger als je het combineert met kunstmatige intelligentie. IoT voor smart homes, smart... Read more »

Internet of Things als key-technologie in de digitale transformatie

Van 16 tot en met 18 oktober vond in Barcelona het IoT Solutions World Congress 2018 plaats. Met 16.250 bezoekers, 341 exposanten, sponsors en partners en 316 sprekers van topniveau, kun je dit congres gerust een van de grootste IoT-gerelateerde congressen ter wereld noemen. Dit is waar het Internet of Things en de industrie elkaar... Read more »

Point 42: samen op zoek naar het antwoord op de Cloud, software en alles daaromheen

In het legendarische boek ‘The Hitchhiker's Guide to the Galaxy’ wordt gezocht naar het antwoord op de ultieme vraag over het leven, het universum, en alles. Er wordt een supercomputer gebouwd die na 7,5 miljoen jaar met het antwoord komt: 42. Bij Point 42 pretenderen we niet het antwoord op de ultieme vraag over het... Read more »

Contact

088-4204200

Overschieseweg 34C

3044 EE Rotterdam

Nieuwsbrief

E-mailadres


Social

LinkedIn bedrijfspaginasite-twtrsite-fbsite-gplus

Skip to toolbar