IT meets horticulture

IT meets horticulture

De Nederlandse tuinbouwkassen zijn qua techniek de meest hoogwaardige en onze kwekers de beste van de wereld. Wij geloven dat we steeds meer op data kunnen – en zullen – gaan sturen. Onze recente Hackathon bewees dat maar weer eens. Maar er lijkt nog een mismatch te zijn tussen wat er met IT kan en wat er in de tuinbouw toegepast wordt. Reden om weer eens langs te gaan bij Pim van Adrichem van Horti Technology bij het World Horti Center, het mondiale kennis- en innovatiecentrum van de internationale glastuinbouw. Als er iemand zijn licht kan laten schijnen op dit onderwerp, is hij het wel. We laten Pim aan het woord.

Waarom zou het nog beter moeten?

In de tuinbouw zien we tot nu dat klimaatbeheersing gebeurt met dure sensoren die op relatief weinig plekken meten. Met de huidige stand van zaken in IT kunnen we ook met goedkopere sensoren op heel véél plekken meten om zo een veel fijnmaziger beeld krijgen. Tenslotte, als je maar één meetpunt hebt, weet je niet wat er aan de randen gebeurt. Onze Nederlandse kwekers zijn zo goed, dat als zij langs hun gewas lopen aan de kop kunnen zien of ze een ziekte hebben of dat er iets anders aan de hand is. Wellicht hebben ze nog niet de behoefte om meer op data te gaan sturen; ze halen de hoogste oogst in de wereld. Of zijn daar misschien toch een aantal heel goede redenen voor?

Een nóg hogere kwaliteit

Door nog fijnmaziger te meten op de plant, kan een kweker een nog hoger percentage topkwaliteit uit zijn gewas halen dan dat hij nu al doet. Doordat je precies weet wat er gebeurt op de gehele oppervlakte, krijgt de kweker de mogelijkheid om extremen in zijn kas te zien, zoals een koude plek of een lokale ziekteontwikkeling. Als je die extremen ziet, kun je proberen ze op te lossen. In de huidige kassen is dit fijnmazig sturen nog niet mogelijk, maar in de toekomst zal dit wel mogelijk – moeten – zijn.

Opvolging in de tuinbouwsector wordt steeds lastiger

Langzaamaan zie je in de tuinbouwsector een probleem met de opvolging ontstaan. Er zijn steeds meer kwekers die geen zonen of neven hebben die de zaak willen overnemen. Dat heeft deels te maken met het – foute – beeld dat het vies werk is en deels met het – juiste – beeld dat de Nederlandse teler 24/7 met z’n teelt bezig is. Staan ze op een feestje met een biertje en de telefoon geeft een alarm, zijn ze in staat hun biertje neer te zetten en op de fiets naar huis te gaan om het te gaan regelen. Als je door het inzetten van IT een deel van het werk kan wegnemen, dan verandert er al heel wat in het imago van de branche.

Grootste groei in het buitenland

Daarnaast zien we dat de grootste groei in de tuinbouw in het buitenland, en dan met name in Latijns-Amerika, Azië en Afrika. In 2050 vinden we zeven van de tien grootste steden in de wereld in Afrika, met een bevolking tot wel zo’n 30 miljoen mensen, die allemaal moeten eten. Het ligt voor de hand dat overheden in eigen land willen gaan telen, de kennis willen binnenhalen en hun eigen mensen aan het werk willen zetten. Daar kunnen wij met onze kennis een rol in spelen. Wij hebben hier de toegang tot die ervaren tuinders, de rest van de wereld heeft die toegang niet. Als we die kennis uit die hoofden kunnen halen en ergens vast kunnen leggen geef je ineens veel meer mensen toegang tot die kennis. Dan kunnen we stappen gaan maken al ver voor het 2050 is.

Vergeet het duurzaamheidsaspect niet

De manier waarop we nu importeren en exporteren is niet houdbaar. We hebben in Nederland tienduizend hectare aan groenten en bloemen, waarvan het grootste deel gericht is op de export. Aan de andere kant laten wij in Nederland kokosvezels uit Sri Lanka komen, om ze hier in een matje te stoppen, in de kas te gebruiken om het vervolgens weer weg te gooien. Ook qua duurzaamheid is het belangrijk om de juiste gewassen te telen op de plekken waar ze nodig zijn. En ook daar is de kennis van onze telers nodig.

Samenbrengen van twee werelden

Als Horti Technology hebben we niet alleen kennis van de nieuwste innovaties op tuinbouwgebied, we hebben met onze plek in het World Horti Center ook toegang tot de beste onderzoeksruimtes. Als we dat kunnen samenbrengen met de wereld van software en sensoriek, dan kunnen we op vrij simpele wijze uittesten of dat waarvan wij denken dat werkt, ook werkelijk werkt in de praktijk. En dan kunnen we concrete stappen gaan maken richting ons doel: de kweker van nu kennis laten maken met de mogelijkheden van de toekomst en de kwekers van de toekomst uitrusten met de kennis van de telers van nu.

Meer weten over Point 42?

Wil je meer weten over ons team en onze diensten, heb je behoefte aan een vrijblijvend gesprek onder het genot van een kop koffie. Dat kan natuurlijk altijd! Je kunt ons bereiken via de contactpagina.

.
.

Een terugblik op een mooi jaar

Nog even en we sluiten weer een jaar af. Een mooi moment om eens terug te blikken op wat we 2018 ons heeft gebracht. Hackathon We begonnen het jaar met onze eerste Hackathon. In februari namen een aantal teams namen het tegen elkaar op in een gevecht om de geheimen van een kamerplant bloot te... Read more »

Op zoek naar een échte gamechanger? Combineer het Internet of Things met AI

We blogden al eerder over hoe het Internet of Things (IoT) de industrie zal gaan veranderen de komende jaren. Een internet dat aan elkaar hangt van apparaten die kunnen communiceren met elkaar en met mensen. Maar het IoT wordt pas echt een gamechanger als je het combineert met kunstmatige intelligentie. IoT voor smart homes, smart... Read more »

Internet of Things als key-technologie in de digitale transformatie

Van 16 tot en met 18 oktober vond in Barcelona het IoT Solutions World Congress 2018 plaats. Met 16.250 bezoekers, 341 exposanten, sponsors en partners en 316 sprekers van topniveau, kun je dit congres gerust een van de grootste IoT-gerelateerde congressen ter wereld noemen. Dit is waar het Internet of Things en de industrie elkaar... Read more »

Contact

088-4204200

Overschieseweg 34C

3044 EE Rotterdam

Nieuwsbrief

E-mailadres


Social

LinkedIn bedrijfspaginasite-twtrsite-fbsite-gplus

Skip to toolbar