Internet of Things als key-technologie in de digitale transformatie

point-42-internet-of-things-als-key-technologie-in-de-digitale-transformatie

Van 16 tot en met 18 oktober vond in Barcelona het IoT Solutions World Congress 2018 plaats. Met 16.250 bezoekers, 341 exposanten, sponsors en partners en 316 sprekers van topniveau, kun je dit congres gerust een van de grootste IoT-gerelateerde congressen ter wereld noemen. Dit is waar het Internet of Things en de industrie elkaar ontmoeten. Bjorn de Quaasteniet, technical consultant en developer bij Point 42, was erbij. Wat inspireerde hem?

De insteek van het congres was niet heel technisch; er waren vooral veel presentaties en demonstraties van producten die recent zijn uitgebracht en grote stands waar je producten kon ervaren en spreken met de standhouders. Behalve grote spelers zoals Google, Microsoft en Intel, waren er ook veel kleine startups die actief zijn in het speelveld van IoT.

Microsoft in de praktijk

Eind september vond Microsoft Ignite plaats, hét jaarlijkse evenement van Microsoft waar nieuwe producten, technologieën en updates van Microsoft worden besproken. Microsoft kwam daarom tijdens dit congres niet met grote aankondigingen. Wel hadden ze een grote stand met IoT-experts die alle tijd voor je hadden, die vertelden wat die nieuwe producten en technologieën daadwerkelijk inhouden, en waar Microsoft-klanten vertelden over hun implementaties.

Autonome kassen

Behalve Microsoft was er natuurlijk nog veel meer te ontdekken tijdens het congres. Zo was er een interessante sessie over volledig autonome kassen. Geen mens komt eraan te pas. Sterker nog: in de kas is het zuurstofgehalte net laag genoeg voor de planten, maar een mens zou er niet eens overleven. De kas is verticaal gestapeld om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de ruimte, maakt gebruik van een uniek slim verlichtingssysteem om de planten zo efficiënt mogelijk te laten groeien en wordt bediend door robots.

Voorspellend onderhoud

Veel sessies stonden in het kader van machine learning. Denk aan veiligheidshelmen met ingebouwde slimme camera’s die medewerkers kunnen waarschuwen voor onveilige situaties, zoals een plas water op de grond. Niet alleen wordt de medewerker gewaarschuwd, ook gaat er meteen een bericht naar een centraal systeem dat de plas moet worden opgeruimd. En slimme camera’s in de fabriek die kunnen controleren of het personeel dat naar binnen wil wel daadwerkelijk een helm en beschermende kleding draagt. Geen bescherming? Dan gaat de deur simpelweg niet open.

Azure Digital Twins

En om toch weer even terug te komen bij Microsoft. Natuurlijk hadden ze iets indrukwekkends om te laten zien: Microsoft Azure Digital Twins. Met Digital Twins kun je een fysieke ruimte of gebouw digitaal nabouwen. Via sensoren in het fysieke gebouw die ook binnen de virtuele versie van je gebouw beschikbaar zijn, creëer je een virtuele werkelijkheid van het gebouw. Als je dat combineert met een Virtual-Reality-bril, kun je in het gebouw rondkijken en de actuele situatie in het gebouw zien. Maar het gaat nog verder. Een groot Canadees bouwbedrijf, klant van Microsoft, kwam op het podium om te vertellen hoe Digital Twins hun leven heeft vereenvoudigd. Normaalgesproken moet tijdens de bouw van een grote flat constant allerlei metingen worden gedaan, zoals bijvoorbeeld de luchtvochtigheid, om zo de kwaliteit van het beton op peil te houden. Met Microsoft Azure Digital Twins kunnen dit soort condities nu bewaakt worden in je virtuele gebouw.

Edge computing

Ook was er bij alle grote bedrijven aandacht voor edge computing, waarmee je bepaalde functies niet meer in de cloud maar dichtbij de bron uitvoert. Het lijkt erop dat dit echt heel groot gaat worden. Vooral de combinatie van edge computing met machine learning lijkt de toekomst te hebben. Zo heeft Google de Edge TPU chip ontwikkeld die specifiek bedoeld zijn om machine-learning-modellen lokaal uit te voeren.

Nieuwsgierig?

Wil je eens met ons sparren over IoT, machine learning en edge computing? Meer weten over ons team en onze diensten en heb je behoefte aan een vrijblijvend gesprek onder het genot van een kop koffie? Dat kan natuurlijk altijd! Je kunt ons bereiken via de contactpagina.

.
.

Een terugblik op een mooi jaar

Nog even en we sluiten weer een jaar af. Een mooi moment om eens terug te blikken op wat we 2018 ons heeft gebracht. Hackathon We begonnen het jaar met onze eerste Hackathon. In februari namen een aantal teams namen het tegen elkaar op in een gevecht om de geheimen van een kamerplant bloot te... Read more »

Op zoek naar een échte gamechanger? Combineer het Internet of Things met AI

We blogden al eerder over hoe het Internet of Things (IoT) de industrie zal gaan veranderen de komende jaren. Een internet dat aan elkaar hangt van apparaten die kunnen communiceren met elkaar en met mensen. Maar het IoT wordt pas echt een gamechanger als je het combineert met kunstmatige intelligentie. IoT voor smart homes, smart... Read more »

Internet of Things als key-technologie in de digitale transformatie

Van 16 tot en met 18 oktober vond in Barcelona het IoT Solutions World Congress 2018 plaats. Met 16.250 bezoekers, 341 exposanten, sponsors en partners en 316 sprekers van topniveau, kun je dit congres gerust een van de grootste IoT-gerelateerde congressen ter wereld noemen. Dit is waar het Internet of Things en de industrie elkaar... Read more »

Contact

088-4204200

Overschieseweg 34C

3044 EE Rotterdam

Nieuwsbrief

E-mailadres


Social

LinkedIn bedrijfspaginasite-twtrsite-fbsite-gplus

Skip to toolbar