Industry 4.0, waar staan we?

The Internet of Things; een internet dat aan elkaar hangt van apparaten die kunnen communiceren met elkaar en met mensen. We horen er volop over maar vaak blijven de voorbeelden een beetje hangen op het niveau van zonnepanelen, koffiezetapparaten of broodroosters die je een app sturen als je toast klaar is (voor het geval je dat was vergeten in die 30 seconden). Maar het gaat veel verder dan dat. Bjorn de Quaasteniet, technical consultant en developer bij Point 42, vertelt hoe the Internet of Things de industrie zal gaan veranderen de komende jaren.

Industry 4.0

Een belangrijke term die we steeds vaker zullen horen is Industry 4.0: de vierde industriële revolutie. De industriële revolutie begon met de stoommachines en andere machines die het werk van onze voorvaderen wat vergemakkelijkten. Toen kwam de elektriciteit, en daarmee de lopende band en de geboorte van de massaproductie. De derde industriële revolutie ontstond met de komst van de computers en het begin van automatisering, toen robots en machines de mens aan de assemblagelijn langzaamaan ging vervangen. Nu is het de tijd van Industry 4.0: het tijdperk waarin computers en automatisering op een nieuwe manier samenkomen en waarbij robots op afstand zijn verbonden met computers die zijn uitgerust met machine-learning-algoritmen. Big data, machine learning, kunstmatige intelligentie en natuurlijk het Internet of Things; dat is waar het om draait in Industry 4.0.

Google Translate voor machines

Terwijl we thuis waarschijnlijk allemaal wel coole gadgets op het Internet of Things hebben aangesloten, die we elke paar jaar wel weer vervangen, in de industrie werken we met dure machines die je niet in een paar jaar afschrijft. Die machines maken gebruik van een andere technologie, gebruiken andere ‘standaarden’ en bij de bouw is er geen rekening gehouden met internetverbindingen. Programmable Logic Controllers (PLC) zijn computers die speciaal zijn ontworpen om in een robuuste industriële omgeving toch analoge machines te kunnen aansturen. Het wordt als het ware het brein van de andere machine. Dit soort apparatuur werkt natuurlijk niet met de communicatiestandaarden die het ‘moderne’ internet gebruikt, maar spreekt als het ware een andere taal. Daarom investeert Microsoft op dit moment heel erg in OPC UA; een industriestandaard waarmee dat soort machines kunnen worden aangestuurd of uitgelezen. Het is als het ware Google Translate voor machines: de vreemde talen worden vertaald naar iets dat wel begrepen wordt. Via OPC UA kun je bijvoorbeeld sensoren uitlezen, kraantjes open en dicht doen of bepalen hoe snel een bepaald motortje draait. Zo kunnen we – op een veilige manier – gigantische hoeveelheden data uit machines halen. Als je die kunt ophalen, verwerken, analyseren en naar de Cloud brengen, zou dat heel waardevol zijn. Op die manier kunnen productieprocessen geoptimaliseerd worden waardoor kosten worden bespaard, de productie wordt verhoogd of de duurzaamheid verbeterd.

Nieuwe mogelijkheden

Doordat in Industry 4.0 de ‘oude wereld’ en de moderne wereld samenkomen, biedt dat weer talloze nieuwe mogelijkheden. Zo kun je op basis van data voorspellen wanneer er onderhoud nodig is aan een bepaald onderdeel van je machine. Niet te verwarren met preventief onderhoud, dat is inmiddels al zó 3.0. Over predictive maintenance meer in een volgende blog.

Nieuwsgierig?

Benieuwd wat wij op dit vlak voor je kunnen betekenen? Wil je meer weten over ons team en onze diensten en heb je behoefte aan een vrijblijvend gesprek onder het genot van een kop koffie? Dat kan natuurlijk altijd! Je kunt ons bereiken via de contactpagina.

.
.

Een terugblik op een mooi jaar

Nog even en we sluiten weer een jaar af. Een mooi moment om eens terug te blikken op wat we 2018 ons heeft gebracht. Hackathon We begonnen het jaar met onze eerste Hackathon. In februari namen een aantal teams namen het tegen elkaar op in een gevecht om de geheimen van een kamerplant bloot te... Read more »

Op zoek naar een échte gamechanger? Combineer het Internet of Things met AI

We blogden al eerder over hoe het Internet of Things (IoT) de industrie zal gaan veranderen de komende jaren. Een internet dat aan elkaar hangt van apparaten die kunnen communiceren met elkaar en met mensen. Maar het IoT wordt pas echt een gamechanger als je het combineert met kunstmatige intelligentie. IoT voor smart homes, smart... Read more »

Internet of Things als key-technologie in de digitale transformatie

Van 16 tot en met 18 oktober vond in Barcelona het IoT Solutions World Congress 2018 plaats. Met 16.250 bezoekers, 341 exposanten, sponsors en partners en 316 sprekers van topniveau, kun je dit congres gerust een van de grootste IoT-gerelateerde congressen ter wereld noemen. Dit is waar het Internet of Things en de industrie elkaar... Read more »

Contact

088-4204200

Overschieseweg 34C

3044 EE Rotterdam

Nieuwsbrief

E-mailadres


Social

LinkedIn bedrijfspaginasite-twtrsite-fbsite-gplus

Skip to toolbar