Het belang van een interactie ontwerper

Bij het ontwerpen van software zijn de schijnwerpers vooral op de programmeur en de visuele ontwerper van het programma gericht. De interactie ontwerper is vaak het ondergeschoven kindje. Onterecht, want hij zorgt ervoor dat jouw programma optimaal bedient kan worden door de doelgroep.

Geef de derde persoon een troon

Door middel van vooronderzoek onderzoekt de interactie ontwerper verschillende aspecten. Zo wordt er uitgebreid gezeten met de opdrachtgever om de doelstelling, probleemstelling en zijn wensen voor de software concreet te maken. Vervolgens wordt er marktonderzoek gedaan: wat doen andere grote spelers op de markt? Daarna wordt er onderzoek gedaan naar de doelgroep. Zo komen niet alleen de wensen van de opdrachtgever naar voren maar ook de wensen van de andere partij: de gebruiker. Al dit vooronderzoek levert een lijst van eisen op waaraan de software moet voldoen. Zo moet bijvoorbeeld de software modern ogen en moet de software instellingen bevatten.

Verschillende concepten

Op basis van deze lijst van eisen wordt er druk gebrainstormd en geschetst om de vorm van de software te bepalen. Meestal komen hier meerdere concepten uit met allemaal een eigen vorm. Deze concepten worden voorgelegd aan de opdrachtgever en aan de gebruiker. Zo verzamelt de interactie ontwerper zoveel mogelijk feedback al vroeg in het proces om uiteindelijk het definitieve concept te kiezen. De interactie ontwerper schaaft het concept als het ware steeds een beetje bij, zodat de scherpe randjes er vanaf zijn.

User Interface design testen

 Nadat het definitieve concept is gekozen komt het daadwerkelijk visueel uitwerken van de software aan bod. De schetsen worden omgezet in digitale visualisaties en aan de hand van de eisen wordt elk onderdeel ingekleurd. Scherm voor scherm wordt afgegaan en komt het in zijn geheel samen tot een user-interface. Nadat elk scherm visueel ontworpen is de volgende stap om de user-interface te toetsen op gebruiksvriendelijkheid. Dit kan op verschillende manieren. Zo kunnen bijvoorbeeld de algemene design patronen of design principles erbij gepakt worden: gebruikt het design van deze user-interface deze op de juiste manier? Verder kan je de user-interface testen met jouw gebruiker: waar loopt hij of zij tegen aan en wat kan beter?


Hoe onderzoek je of de doelgroep de software kan bedienen?
Test voordat je de software uitbrengt of het programma bedient kan worden door jouw doelgroep. Dit kan op twee manieren. Print alles simpelweg op papier of geef de doelgroep een live-ervaring door het programma in een interactief prototype te zetten. Dit prototype is klikbaar en hierdoor lijkt het alsof de software echt werkt zonder dat er een regel code aan te pas is gekomen.

 

Leer leven met tegenslagen

In het werk van een interactie ontwerper komt het vaak voor dat een deel van de software helemaal niet goed bruikbaar blijkt te zijn voor de doelgroep. Zet op dit moment even door en begin opnieuw. Geloof ons, wetende dat je hierdoor straks een beter product neerzet, is het helemaal waard.

Maak van jouw software een hit

Een interactie ontwerper loopt verschillende scenario’s door met jouw doelgroep om te ontdekken waar de pijnpunten zitten en jouw software te perfectioneren. Point 42 heeft ervaren interactie ontwerpers die helpen een succes te maken van jouw software.

.
.

Een terugblik op een mooi jaar

Nog even en we sluiten weer een jaar af. Een mooi moment om eens terug te blikken op wat we 2018 ons heeft gebracht. Hackathon We begonnen het jaar met onze eerste Hackathon. In februari namen een aantal teams namen het tegen elkaar op in een gevecht om de geheimen van een kamerplant bloot te... Read more »

Op zoek naar een échte gamechanger? Combineer het Internet of Things met AI

We blogden al eerder over hoe het Internet of Things (IoT) de industrie zal gaan veranderen de komende jaren. Een internet dat aan elkaar hangt van apparaten die kunnen communiceren met elkaar en met mensen. Maar het IoT wordt pas echt een gamechanger als je het combineert met kunstmatige intelligentie. IoT voor smart homes, smart... Read more »

Internet of Things als key-technologie in de digitale transformatie

Van 16 tot en met 18 oktober vond in Barcelona het IoT Solutions World Congress 2018 plaats. Met 16.250 bezoekers, 341 exposanten, sponsors en partners en 316 sprekers van topniveau, kun je dit congres gerust een van de grootste IoT-gerelateerde congressen ter wereld noemen. Dit is waar het Internet of Things en de industrie elkaar... Read more »

Contact

088-4204200

Overschieseweg 34C

3044 EE Rotterdam

Nieuwsbrief

E-mailadres


Social

LinkedIn bedrijfspaginasite-twtrsite-fbsite-gplus

Skip to toolbar