Een kamerplant hacken? We did it!

point42-kamerplant-hacken

Op 3 februari vond onze eerste Hackathon plaats. Een aantal teams namen het tegen elkaar op in een gevecht om de geheimen van een kamerplant bloot te leggen. Natuurlijk begonnen we lichtgespannen aan de dag – stel je voor dat je aan het eind van de dag met lege handen staat. Maar zodra de eerste plant om water begon te bedelen, wisten we dat het een geslaagde dag zou gaan worden…

Ready, set, go

Point42-hackathon2
Zaterdagochtend om 11 uur stonden de deelnemers klaar voor de strijd. Het geschut? Een kamerplant, een microcomputer en een paar sensoren. Het doel? De nullen en enen die uit de plant komen, omzetten in nuttige informatie. Een onafhankelijke jury – een club innovatieve tuinbouwers – beoordeelde samen met ons de prestaties en dit zijn de drie winnende teams.

Zonder kennis toch tot zinnige informatie komen; een prestatie!

De derde plaats ging naar een team dat totaal geen kennis of kunde had van het soort sensoren dat we gebruikten. Dan is het een fikse uitdaging om toch zinnige informatie te genereren. Maar uiteindelijk is het ze gelukt; op regelmatige basis genereerde de microcomputer een berichtje dat naar een website werd gestuurd. Op de website werd dit omgezet in mooie grafieken die de temperatuur en de vochtigheid van de bodem weergaven.

Een kamerplant die communiceert met Microsoft Power BI…

Het tweede team kwam iets verder. Zij wisten hun kamerplant te laten communiceren met Microsoft Power BI, om zo in een visueel dashboard de juiste ‘managementinformatie’ weer te geven. De weergave was misschien nog een beetje statisch, maar al met al een hele prestatie.

Een PlantBot die je vertelt wanneer de plant water nodig heeft

De eerste plaats ging naar Evert-Jan Heilema. Hij heeft een PlantBot gemaakt die hem aanspreekt wanneer de plant bijvoorbeeld water nodig heeft. Het leuke van een bot vindt hij dat hij hem steeds intelligenter kan maken. Dat Evert-Jan bij ons werkt was niet bekend bij de juryleden; zij vonden dat hij de leukste en meest originele oplossing had gemaakt. En dat konden wij natuurlijk niet ontkennen!

Klimaatbeheersing vanuit de hangmat?

Dit smaakt natuurlijk naar meer. Als we op deze manier luchtvochtigheid en bodemvochtigheid kunnen monitoren, dan kunnen we nog veel meer omstandigheden monitoren. Stel je voor dat zo’n botje – dat een taal spreekt die wij allemaal begrijpen – constant kijkt of alle waardes in je kas nog goed zijn en je vertelt dat je ‘op afdeling 6 moet luchten, want de temperatuur gaat stijgen’. Wie weet kun jij dan wel op afstand je klimaat beheren. Waar hang jij je hangmat?

.
.

IT meets horticulture

De Nederlandse tuinbouwkassen zijn qua techniek de meest hoogwaardige en onze kwekers de beste van de wereld. Wij geloven dat we steeds meer op data kunnen - en zullen - gaan sturen. Onze recente Hackathon bewees dat maar weer eens. Maar er lijkt nog een mismatch te zijn tussen wat er met IT kan en... Read more »

Een kamerplant hacken? We did it!

Op 3 februari vond onze eerste Hackathon plaats. Een aantal teams namen het tegen elkaar op in een gevecht om de geheimen van een kamerplant bloot te leggen. Natuurlijk begonnen we lichtgespannen aan de dag - stel je voor dat je aan het eind van de dag met lege handen staat. Maar zodra de eerste... Read more »

Hackathon ‘Hack the plant’

Nog anderhalve week en dan is onze eerste Hackathon een feit. Op 3 februari nemen teams van twee personen het tegen elkaar op in een gevecht om de geheimen van hun kamerplant bloot te leggen. Gek? Nee, ik ben bloedserieus. Van nullen en enen naar zinvolle informatie Het idee is gebaseerd op ontwikkelingen die we... Read more »

Contact

088-4204200

Overschieseweg 34C

3044 EE Rotterdam

Social media

LinkedIn bedrijfspaginasite-twtrsite-fbsite-gplus

Skip to toolbar