Een kamerplant hacken? We did it!

point42-kamerplant-hacken

Op 3 februari vond onze eerste Hackathon plaats. Een aantal teams namen het tegen elkaar op in een gevecht om de geheimen van een kamerplant bloot te leggen. Natuurlijk begonnen we lichtgespannen aan de dag – stel je voor dat je aan het eind van de dag met lege handen staat. Maar zodra de eerste plant om water begon te bedelen, wisten we dat het een geslaagde dag zou gaan worden…

Ready, set, go

Point42-hackathon2
Zaterdagochtend om 11 uur stonden de deelnemers klaar voor de strijd. Het geschut? Een kamerplant, een microcomputer en een paar sensoren. Het doel? De nullen en enen die uit de plant komen, omzetten in nuttige informatie. Een onafhankelijke jury – een club innovatieve tuinbouwers – beoordeelde samen met ons de prestaties en dit zijn de drie winnende teams.

Zonder kennis toch tot zinnige informatie komen; een prestatie!

De derde plaats ging naar een team dat totaal geen kennis of kunde had van het soort sensoren dat we gebruikten. Dan is het een fikse uitdaging om toch zinnige informatie te genereren. Maar uiteindelijk is het ze gelukt; op regelmatige basis genereerde de microcomputer een berichtje dat naar een website werd gestuurd. Op de website werd dit omgezet in mooie grafieken die de temperatuur en de vochtigheid van de bodem weergaven.

Een kamerplant die communiceert met Microsoft Power BI…

Het tweede team kwam iets verder. Zij wisten hun kamerplant te laten communiceren met Microsoft Power BI, om zo in een visueel dashboard de juiste ‘managementinformatie’ weer te geven. De weergave was misschien nog een beetje statisch, maar al met al een hele prestatie.

Een PlantBot die je vertelt wanneer de plant water nodig heeft

De eerste plaats ging naar Evert-Jan Heilema. Hij heeft een PlantBot gemaakt die hem aanspreekt wanneer de plant bijvoorbeeld water nodig heeft. Het leuke van een bot vindt hij dat hij hem steeds intelligenter kan maken. Dat Evert-Jan bij ons werkt was niet bekend bij de juryleden; zij vonden dat hij de leukste en meest originele oplossing had gemaakt. En dat konden wij natuurlijk niet ontkennen!

Klimaatbeheersing vanuit de hangmat?

Dit smaakt natuurlijk naar meer. Als we op deze manier luchtvochtigheid en bodemvochtigheid kunnen monitoren, dan kunnen we nog veel meer omstandigheden monitoren. Stel je voor dat zo’n botje – dat een taal spreekt die wij allemaal begrijpen – constant kijkt of alle waardes in je kas nog goed zijn en je vertelt dat je ‘op afdeling 6 moet luchten, want de temperatuur gaat stijgen’. Wie weet kun jij dan wel op afstand je klimaat beheren. Waar hang jij je hangmat?

.
.

Point 42: samen op zoek naar het antwoord op de Cloud, software en alles daaromheen

In het legendarische boek ‘The Hitchhiker's Guide to the Galaxy’ wordt gezocht naar het antwoord op de ultieme vraag over het leven, het universum, en alles. Er wordt een supercomputer gebouwd die na 7,5 miljoen jaar met het antwoord komt: 42. Bij Point 42 pretenderen we niet het antwoord op de ultieme vraag over het... Read more »

Edge Computing; logica weer dichtbij de machine

In onze vorige twee blogs heeft Bjorn de Quaasteniet, technical consultant en developer bij Point 42, het gehad over Industry 4.0 in het algemeen en predictive maintenance in het bijzonder. In deze laatste blog in deze serie vertelt hij over Edge Computing, waarbij je de logica niet in de Cloud maar dichtbij de machine uitvoert.... Read more »

Voorspellend onderzoek: één van de pijlers van Industry 4.0

In onze vorige blog vertelde Bjorn de Quaasteniet, technical consultant en developer bij Point 42, over Industry 4.0; het tijdperk waarin computers en automatisering op een nieuwe manier samenkomen en waarbij robots op afstand zijn verbonden met computers die zijn uitgerust met machine-learning-algoritmen. Big data, machine learning, kunstmatige intelligentie en natuurlijk het Internet of Things;... Read more »

Contact

088-4204200

Overschieseweg 34C

3044 EE Rotterdam

Nieuwsbrief

E-mailadres


Social

LinkedIn bedrijfspaginasite-twtrsite-fbsite-gplus

Skip to toolbar