Een kamerplant hacken? We did it!

point42-kamerplant-hacken

Op 3 februari vond onze eerste Hackathon plaats. Een aantal teams namen het tegen elkaar op in een gevecht om de geheimen van een kamerplant bloot te leggen. Natuurlijk begonnen we lichtgespannen aan de dag – stel je voor dat je aan het eind van de dag met lege handen staat. Maar zodra de eerste plant om water begon te bedelen, wisten we dat het een geslaagde dag zou gaan worden…

Ready, set, go

Point42-hackathon2
Zaterdagochtend om 11 uur stonden de deelnemers klaar voor de strijd. Het geschut? Een kamerplant, een microcomputer en een paar sensoren. Het doel? De nullen en enen die uit de plant komen, omzetten in nuttige informatie. Een onafhankelijke jury – een club innovatieve tuinbouwers – beoordeelde samen met ons de prestaties en dit zijn de drie winnende teams.

Zonder kennis toch tot zinnige informatie komen; een prestatie!

De derde plaats ging naar een team dat totaal geen kennis of kunde had van het soort sensoren dat we gebruikten. Dan is het een fikse uitdaging om toch zinnige informatie te genereren. Maar uiteindelijk is het ze gelukt; op regelmatige basis genereerde de microcomputer een berichtje dat naar een website werd gestuurd. Op de website werd dit omgezet in mooie grafieken die de temperatuur en de vochtigheid van de bodem weergaven.

Een kamerplant die communiceert met Microsoft Power BI…

Het tweede team kwam iets verder. Zij wisten hun kamerplant te laten communiceren met Microsoft Power BI, om zo in een visueel dashboard de juiste ‘managementinformatie’ weer te geven. De weergave was misschien nog een beetje statisch, maar al met al een hele prestatie.

Een PlantBot die je vertelt wanneer de plant water nodig heeft

De eerste plaats ging naar Evert-Jan Heilema. Hij heeft een PlantBot gemaakt die hem aanspreekt wanneer de plant bijvoorbeeld water nodig heeft. Het leuke van een bot vindt hij dat hij hem steeds intelligenter kan maken. Dat Evert-Jan bij ons werkt was niet bekend bij de juryleden; zij vonden dat hij de leukste en meest originele oplossing had gemaakt. En dat konden wij natuurlijk niet ontkennen!

Klimaatbeheersing vanuit de hangmat?

Dit smaakt natuurlijk naar meer. Als we op deze manier luchtvochtigheid en bodemvochtigheid kunnen monitoren, dan kunnen we nog veel meer omstandigheden monitoren. Stel je voor dat zo’n botje – dat een taal spreekt die wij allemaal begrijpen – constant kijkt of alle waardes in je kas nog goed zijn en je vertelt dat je ‘op afdeling 6 moet luchten, want de temperatuur gaat stijgen’. Wie weet kun jij dan wel op afstand je klimaat beheren. Waar hang jij je hangmat?

.
.

Een terugblik op een mooi jaar

Nog even en we sluiten weer een jaar af. Een mooi moment om eens terug te blikken op wat we 2018 ons heeft gebracht. Hackathon We begonnen het jaar met onze eerste Hackathon. In februari namen een aantal teams namen het tegen elkaar op in een gevecht om de geheimen van een kamerplant bloot te... Read more »

Op zoek naar een échte gamechanger? Combineer het Internet of Things met AI

We blogden al eerder over hoe het Internet of Things (IoT) de industrie zal gaan veranderen de komende jaren. Een internet dat aan elkaar hangt van apparaten die kunnen communiceren met elkaar en met mensen. Maar het IoT wordt pas echt een gamechanger als je het combineert met kunstmatige intelligentie. IoT voor smart homes, smart... Read more »

Internet of Things als key-technologie in de digitale transformatie

Van 16 tot en met 18 oktober vond in Barcelona het IoT Solutions World Congress 2018 plaats. Met 16.250 bezoekers, 341 exposanten, sponsors en partners en 316 sprekers van topniveau, kun je dit congres gerust een van de grootste IoT-gerelateerde congressen ter wereld noemen. Dit is waar het Internet of Things en de industrie elkaar... Read more »

Contact

088-4204200

Overschieseweg 34C

3044 EE Rotterdam

Nieuwsbrief

E-mailadres


Social

LinkedIn bedrijfspaginasite-twtrsite-fbsite-gplus

Skip to toolbar