Een kamerplant hacken? We did it!

point42-kamerplant-hacken

Op 3 februari vond onze eerste Hackathon plaats. Een aantal teams namen het tegen elkaar op in een gevecht om de geheimen van een kamerplant bloot te leggen. Natuurlijk begonnen we lichtgespannen aan de dag – stel je voor dat je aan het eind van de dag met lege handen staat. Maar zodra de eerste plant om water begon te bedelen, wisten we dat het een geslaagde dag zou gaan worden…

Ready, set, go

Point42-hackathon2
Zaterdagochtend om 11 uur stonden de deelnemers klaar voor de strijd. Het geschut? Een kamerplant, een microcomputer en een paar sensoren. Het doel? De nullen en enen die uit de plant komen, omzetten in nuttige informatie. Een onafhankelijke jury – een club innovatieve tuinbouwers – beoordeelde samen met ons de prestaties en dit zijn de drie winnende teams.

Zonder kennis toch tot zinnige informatie komen; een prestatie!

De derde plaats ging naar een team dat totaal geen kennis of kunde had van het soort sensoren dat we gebruikten. Dan is het een fikse uitdaging om toch zinnige informatie te genereren. Maar uiteindelijk is het ze gelukt; op regelmatige basis genereerde de microcomputer een berichtje dat naar een website werd gestuurd. Op de website werd dit omgezet in mooie grafieken die de temperatuur en de vochtigheid van de bodem weergaven.

Een kamerplant die communiceert met Microsoft Power BI…

Het tweede team kwam iets verder. Zij wisten hun kamerplant te laten communiceren met Microsoft Power BI, om zo in een visueel dashboard de juiste ‘managementinformatie’ weer te geven. De weergave was misschien nog een beetje statisch, maar al met al een hele prestatie.

Een PlantBot die je vertelt wanneer de plant water nodig heeft

De eerste plaats ging naar Evert-Jan Heilema. Hij heeft een PlantBot gemaakt die hem aanspreekt wanneer de plant bijvoorbeeld water nodig heeft. Het leuke van een bot vindt hij dat hij hem steeds intelligenter kan maken. Dat Evert-Jan bij ons werkt was niet bekend bij de juryleden; zij vonden dat hij de leukste en meest originele oplossing had gemaakt. En dat konden wij natuurlijk niet ontkennen!

Klimaatbeheersing vanuit de hangmat?

Dit smaakt natuurlijk naar meer. Als we op deze manier luchtvochtigheid en bodemvochtigheid kunnen monitoren, dan kunnen we nog veel meer omstandigheden monitoren. Stel je voor dat zo’n botje – dat een taal spreekt die wij allemaal begrijpen – constant kijkt of alle waardes in je kas nog goed zijn en je vertelt dat je ‘op afdeling 6 moet luchten, want de temperatuur gaat stijgen’. Wie weet kun jij dan wel op afstand je klimaat beheren. Waar hang jij je hangmat?

.
.

Boeven vangen dankzij machine learning? Het kan! Bijna…

Big data, machine learning, kunstmatige intelligentie: het gaat onze toekomst veranderen, dat is zeker. Ook bij Point 42 houdt het de gemoederen behoorlijk bezig. Zo doet bijvoorbeeld onze stagiair Orlando Dors goed werk op het gebied van Machine Learning op basis van videobeelden. Orlando neemt ons een stukje mee in deze intrigerende wereld. Imitatie van... Read more »

Veiligheid voor alles. Ook in de kas!

In onze vorige blog hebben we een inkijkje gegeven in hoe wij data ‘lezen’ van onze eigen kantoormoeskas. Maar hoe zorg je dat die data veilig blijft? Bjorn de Quaasteniet, technical consultant en developer bij Point 42, vertelt wat de risico’s – en de oplossingen – zouden kunnen zijn. Een uitdaging qua beveiliging Op het... Read more »

Van nullen en énen naar een sterk gewas, heel gewoon toch?

Monitoren van kassen in de tuinbouw is niet nieuw. Maar met de nieuwe technologieën in de IT kunnen we wel steeds beter monitoren waardoor we tot een nóg hogere kwaliteit van de gewassen kunnen komen. Wij geloven dat we steeds meer op data kunnen – en zullen – gaan sturen, waardoor een kweker een nóg... Read more »

Contact

088-4204200

Overschieseweg 34C

3044 EE Rotterdam

Nieuwsbrief

E-mailadres


Social

LinkedIn bedrijfspaginasite-twtrsite-fbsite-gplus

Skip to toolbar