Edge Computing; logica weer dichtbij de machine

Point42-edge-computing

In onze vorige twee blogs heeft Bjorn de Quaasteniet, technical consultant en developer bij Point 42, het gehad over Industry 4.0 in het algemeen en predictive maintenance in het bijzonder. In deze laatste blog in deze serie vertelt hij over Edge Computing, waarbij je de logica niet in de Cloud maar dichtbij de machine uitvoert. Wat is Edge Computing en waarom is het relevant voor Industry 4.0?

Alles naar de Cloud! Of toch niet?

Een paar jaar geleden moesten we massaal naar de Cloud. Geen zorgen: ik ga je nu niet vertellen dat we weer massaal terug moeten naar lokale dataverwerking en -opslag! Maar in sommige situaties willen we inmiddels bepaalde intelligentie dichtbij ons houden, aan de zogenaamde rand van het netwerk: Edge Computing. Soms telt elke seconde. Zo ben ik op dit moment bezig met een project waarbij constant sensoren uitgelezen worden. Als er ergens iets te warm wordt, moet de machine stopgezet worden voor het fout gaat. Elke milliseconde telt, en als de data eerst naar de Cloud moeten kan dat nét te lang duren. Daarom wil je in zo’n geval de logica dichtbij de machine uitvoeren. Daarnaast kun je je ook voorstellen dat machines niet altijd op plaatsen staan waar geweldige en stabiele internetverbindingen zijn. Neem een fabriekshal op een afgelegen locatie of een schip. In zo’n geval worden de data in de Edge op geslagen tot er een verbinding is en pas dan worden ze naar de Cloud gepusht. En soms wil je om andere redenen bandbreedte besparen. Dan is het goed zoveel mogelijk lokaal te processen en pas daarna je data naar de Cloud te verzenden voor verdere verwerking. Edge Computing is dus geen alternatief voor Cloud Computing; ze zijn complementair.

Waarom Edge Computing belangrijk is voor Industry 4.0 samengevat

Met Edge Computing heb je vrijwel geen vertraging

In sommige gevallen – zoals bij het project waar ik mee bezig ben – zorgt het versturen van data naar een datacenter in de Cloud voor vertraging.

Met Edge Computing wordt je Big Data klein

Zelfs in het kleinste Industry-4.0-project gaan zulke hoeveelheden data om dat het een aanslag is op je bandbreedte en dataopslag. Door de gegevens in de Edge te verwerken kun je je focussen op de informatie die het belangrijkst is waardoor je de kosten van dataverkeer en -opslag drastisch verlaagt.

Met Edge Computing vergroot je de veiligheid

Bij Industry 4.0 draait alles om het aansluiten van machines, zodat je met je productieprocessen sneller en intelligenter kunt inspelen op veranderende omstandigheden op de fabrieksvloer. Maar hoe meer je met elkaar verbindt, hoe groter het risico van cyberaanvallen wordt. Door gebruik te maken van Edge Computing verlaag je het risico dat je gegevens worden onderschept of dat ermee wordt geknoeid.

Nieuwsgierig?

Benieuwd wat wij op dit vlak voor je kunnen betekenen? Wil je meer weten over ons team en onze diensten en heb je behoefte aan een vrijblijvend gesprek onder het genot van een kop koffie? Dat kan natuurlijk altijd! Je kunt ons bereiken via de contactpagina.

.
.

Een terugblik op een mooi jaar

Nog even en we sluiten weer een jaar af. Een mooi moment om eens terug te blikken op wat we 2018 ons heeft gebracht. Hackathon We begonnen het jaar met onze eerste Hackathon. In februari namen een aantal teams namen het tegen elkaar op in een gevecht om de geheimen van een kamerplant bloot te... Read more »

Op zoek naar een échte gamechanger? Combineer het Internet of Things met AI

We blogden al eerder over hoe het Internet of Things (IoT) de industrie zal gaan veranderen de komende jaren. Een internet dat aan elkaar hangt van apparaten die kunnen communiceren met elkaar en met mensen. Maar het IoT wordt pas echt een gamechanger als je het combineert met kunstmatige intelligentie. IoT voor smart homes, smart... Read more »

Internet of Things als key-technologie in de digitale transformatie

Van 16 tot en met 18 oktober vond in Barcelona het IoT Solutions World Congress 2018 plaats. Met 16.250 bezoekers, 341 exposanten, sponsors en partners en 316 sprekers van topniveau, kun je dit congres gerust een van de grootste IoT-gerelateerde congressen ter wereld noemen. Dit is waar het Internet of Things en de industrie elkaar... Read more »

Contact

088-4204200

Overschieseweg 34C

3044 EE Rotterdam

Nieuwsbrief

E-mailadres


Social

LinkedIn bedrijfspaginasite-twtrsite-fbsite-gplus

Skip to toolbar