Altijd inzicht

Altijd-inzicht

In onze laatste blog hadden we het al over het monitoren van planten in de kas. Op dit moment zetten klimaatbedrijven relatief dure sensoren in die op weinig plekken in de kas metingen doen. Natuurlijk kunnen onze tuinders daarmee uit de voeten, ze halen niet voor niets de hoogste oogst in de wereld. Maar met de huidige ontwikkelingen in IT kun je misschien tot een nóg hogere kwaliteit van je gewas komen. Daar kan toch niemand iets op tegen hebben?

Monitoring 24/7

In de IT is monitoring al jaren een begrip. Monitoring is van fundamenteel belang om bedrijven zo efficiënt te laten functioneren. Ook het voorspellen van onderhoud op onderdelen hoort daar onder. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat er bij een bank een server uitvalt of een netwerkprobleem ontstaat. Als wij kijken naar de tuinbouw, zien we wel dat monitoring plaatsvindt, maar dat gaat ons lang niet ver genoeg. Dat kan beter!

Jeukende handen

Wij gaan op het puntje van onze stoel zitten als we denken dat er manieren zijn om mensen makkelijker en sneller te laten werken. Dan gaan onze grijze cellen overuren maken en onze handen jeuken. Stel je voor dat werknemers van een tuinder, in binnen- of buitenland, een app zouden hebben waarmee ze te allen tijde met een click en een swipe in de kassen van die tuinder kunnen ‘spieken’, op elke gewenste plek. Wij zagen het helemaal voor ons, en met onze jeukende handen zijn we aan de slag gegaan!

Meer sensoren geven een fijnmaziger beeld

Allereerst zijn daar de sensoren. Met de huidige stand van zaken in IT kun je met goedkopere sensoren op heel véél plekken meten om zo een veel fijnmaziger beeld van de situatie in een kas krijgen. Prik ze in de grond op plekken die strategisch zijn, of waar je ook maar denkt dat het belangrijk is om te meten, en je krijgt alle data van wat er zich op een bepaalde dag en plek afspeelt. Waar ook ter wereld.

Data wordt informatie

Die data uit de sensoren moet natuurlijk worden geïnterpreteerd. Door de sensoren te laten communiceren met bijvoorbeeld Microsoft Power BI (Business Intelligence), kun je in een visueel dashboard de juiste ‘managementinformatie’ weergeven. Zo kun je steeds checken of de waardes in de kas nog goed zijn of dat er op een bepaalde afdeling iets moet gebeuren.

WhatsAppje van je plant

Wil je het CO2-gehalte in je kas nauwlettend in de gaten houden? Dat kan. Stel in wat de bandbreedte is en er verschijnt een melding als het niveau te hoog of te laag is. Of misschien wil je op een zeker moment de temperatuur, de vochtigheid van de bodem of de lichtinval nauwkeurig monitoren. Als er een waarde buiten de range valt, wordt er direct een notificatie gestuurd per SMS of WhatsApp zodat je in kunt grijpen.

Timelapse van je teelt

Je kunt monitoring ook verder trekken. Wat nu als er camera’s zijn die planten al vanaf het ontkiemen nauwlettend in de gaten houden? Hoe mooi zou het zijn als je een timelapse kunt maken van de groei van deze planten, als je de beelden terug kunt kijken met de bijbehorende data erbij? Het wordt dan visueel hoe een plant reageert als hij bijvoorbeeld te weinig van een bepaalde stof heeft. Misschien kun je dan de camerabeelden en de fijnmazige meetgegevens koppelen en middels machine learning de voortgang van je teelt gaan voorspellen of sneller ziektes herkennen. Onze naam is niet voor niets gebaseerd op het legendarische boek ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’. We hebben zeker niet het antwoord op die ultieme vraag. Maar er is niks mis mee om je best te doen…

Meer weten over Point 42?

Wil je meer weten over ons team en onze diensten, heb je behoefte aan een vrijblijvend gesprek onder het genot van een kop koffie? Dat kan natuurlijk altijd! Je kunt ons bereiken via de contactpagina.

.
.

Een terugblik op een mooi jaar

Nog even en we sluiten weer een jaar af. Een mooi moment om eens terug te blikken op wat we 2018 ons heeft gebracht. Hackathon We begonnen het jaar met onze eerste Hackathon. In februari namen een aantal teams namen het tegen elkaar op in een gevecht om de geheimen van een kamerplant bloot te... Read more »

Op zoek naar een échte gamechanger? Combineer het Internet of Things met AI

We blogden al eerder over hoe het Internet of Things (IoT) de industrie zal gaan veranderen de komende jaren. Een internet dat aan elkaar hangt van apparaten die kunnen communiceren met elkaar en met mensen. Maar het IoT wordt pas echt een gamechanger als je het combineert met kunstmatige intelligentie. IoT voor smart homes, smart... Read more »

Internet of Things als key-technologie in de digitale transformatie

Van 16 tot en met 18 oktober vond in Barcelona het IoT Solutions World Congress 2018 plaats. Met 16.250 bezoekers, 341 exposanten, sponsors en partners en 316 sprekers van topniveau, kun je dit congres gerust een van de grootste IoT-gerelateerde congressen ter wereld noemen. Dit is waar het Internet of Things en de industrie elkaar... Read more »

Contact

088-4204200

Overschieseweg 34C

3044 EE Rotterdam

Nieuwsbrief

E-mailadres


Social

LinkedIn bedrijfspaginasite-twtrsite-fbsite-gplus

Skip to toolbar