Het belang van een interactie ontwerper

Bij het ontwerpen van software zijn de schijnwerpers vooral op de programmeur en de visuele ontwerper van het programma gericht. De interactie ontwerper is vaak het ondergeschoven kindje. Onterecht, want hij zorgt ervoor dat jouw programma optimaal bedient kan worden door de doelgroep.

Geef de derde persoon een troon

Door middel van vooronderzoek onderzoekt de interactie ontwerper verschillende aspecten. Zo wordt er uitgebreid gezeten met de opdrachtgever om de doelstelling, probleemstelling en zijn wensen voor de software concreet te maken. Vervolgens wordt er marktonderzoek gedaan: wat doen andere grote spelers op de markt? Daarna wordt er onderzoek gedaan naar de doelgroep. Zo komen niet alleen de wensen van de opdrachtgever naar voren maar ook de wensen van de andere partij: de gebruiker. Al dit vooronderzoek levert een lijst van eisen op waaraan de software moet voldoen. Zo moet bijvoorbeeld de software modern ogen en moet de software instellingen bevatten.

Verschillende concepten

Op basis van deze lijst van eisen wordt er druk gebrainstormd en geschetst om de vorm van de software te bepalen. Meestal komen hier meerdere concepten uit met allemaal een eigen vorm. Deze concepten worden voorgelegd aan de opdrachtgever en aan de gebruiker. Zo verzamelt de interactie ontwerper zoveel mogelijk feedback al vroeg in het proces om uiteindelijk het definitieve concept te kiezen. De interactie ontwerper schaaft het concept als het ware steeds een beetje bij, zodat de scherpe randjes er vanaf zijn.

User Interface design testen

 Nadat het definitieve concept is gekozen komt het daadwerkelijk visueel uitwerken van de software aan bod. De schetsen worden omgezet in digitale visualisaties en aan de hand van de eisen wordt elk onderdeel ingekleurd. Scherm voor scherm wordt afgegaan en komt het in zijn geheel samen tot een user-interface. Nadat elk scherm visueel ontworpen is de volgende stap om de user-interface te toetsen op gebruiksvriendelijkheid. Dit kan op verschillende manieren. Zo kunnen bijvoorbeeld de algemene design patronen of design principles erbij gepakt worden: gebruikt het design van deze user-interface deze op de juiste manier? Verder kan je de user-interface testen met jouw gebruiker: waar loopt hij of zij tegen aan en wat kan beter?


Hoe onderzoek je of de doelgroep de software kan bedienen?
Test voordat je de software uitbrengt of het programma bedient kan worden door jouw doelgroep. Dit kan op twee manieren. Print alles simpelweg op papier of geef de doelgroep een live-ervaring door het programma in een interactief prototype te zetten. Dit prototype is klikbaar en hierdoor lijkt het alsof de software echt werkt zonder dat er een regel code aan te pas is gekomen.

 

Leer leven met tegenslagen

In het werk van een interactie ontwerper komt het vaak voor dat een deel van de software helemaal niet goed bruikbaar blijkt te zijn voor de doelgroep. Zet op dit moment even door en begin opnieuw. Geloof ons, wetende dat je hierdoor straks een beter product neerzet, is het helemaal waard.

Maak van jouw software een hit

Een interactie ontwerper loopt verschillende scenario’s door met jouw doelgroep om te ontdekken waar de pijnpunten zitten en jouw software te perfectioneren. Point 42 heeft ervaren interactie ontwerpers die helpen een succes te maken van jouw software.

.
.

Hackaton ‘Hack the plant’

Nog anderhalve week en dan is onze eerste Hackaton een feit. Op 3 februari nemen teams van twee personen het tegen elkaar op in een gevecht om de geheimen van hun kamerplant bloot te leggen. Gek? Nee, ik ben bloedserieus. Van nullen en enen naar zinvolle informatie Het idee is gebaseerd op ontwikkelingen die we... Read more »

Even voorstellen

Team 42 groeit! Blij zijn wij dan ook dat we kunnen vertellen dat er onlangs weer een nieuwe collega is gestart. Wij stellen hem graag aan jullie voor. Jaap Juursema Dit nieuwe jaar zijn we gestart met een nieuwe collega genaamd: Jaap! Graag stellen wij hem voor: Jaap is een zeer ervaren Front-end Developer en... Read more »

Botframework ontwerpen als eindstage: Evert-Jan deed het

Waar bots zijn, is Evert-Jan. De afstudeerstage die Point 42 open had staan, matchte dan ook perfect bij Evert-Jan. De recent afgestudeerde onderzocht welke architectuur het beste gebruikt kan worden voor het bouwen van een botframework. Evert-Jan neemt je graag mee naar de wondere wereld van de bots en zijn stage-ervaringen. Wat heeft Evert-Jan voor... Read more »

Contact

088-4204200

Overschieseweg 34C

3044 EE Rotterdam

Social media

LinkedIn bedrijfspaginasite-twtrsite-fbsite-gplus

Skip to toolbar